LWF

 

Nagy Péter

ANGOL - MAGYAR

BANK- és TŐZSDESZÓTÁR

 

A szótár témái:

közgazdaság, pénzügyek, szállítmányozás, ingatlanpiac, adóügyek, biztosítás, számvitel, értékpapír, részvénypiac, árutőzsde, pénzügyi bűnözés, pénzügyi felügyelet, kereskedelem, kereskedelmi jog, vámügyek, vámjog, pénzügyi szervezetek

Előszó

    Számítógépes szótárunkat azon szakembereknek szánjuk, akik rendszeresen fordítanak angol szakszövegeket magyarra és fordítva, munkájuk során számítógépet használva. Nagyon hasznos azok számára is, akik a szaknyelvet csak most tanulják. A szótár IBM-kompatibilis személyi számítógépeken működik. Ez teszi lehetővé, hogy a könyv alakban megjelent szótáraknál jóval több szócikket tartalmazzon. Mai állapotában a szótár több mint 35 000 szócikket, azon belül 55 000 angol és 50 000 magyar kifejezést tartalmaz. A szótár készítése során alapvetően az angol nyelvi anyagból indultunk ki. A szócikkek magyar nyelvű megfelelőit az utóbbi években megjelent fordítások, értelmező szótárak, szakkönyvek, folyóiratcikkek, más nyugati nyelveken megjelent szótárak segítségével és gyakorlati tapasztalatok alapján állítottuk össze. 

   Szótárunk első változatát a Közgazdaság-tudományi Egyetem Pénzügyi Tanszékének docense Sulyok-Pap Márta (1991), Farkas Ádám és Mikolasek András tanársegédek lektorálták.

    A szótár könyv alakban is megjelent 1993-ban az Akadémiai Kiadó gondozásában.
Sikere mutatja, hogy az első félévben 2000 példány fogyott el belőle. 

    A szótár a meglevő keretek között teljességre törekszik, felveszi a lehetőségek szerint a lehető legtöbb szinonimát, rövidítést, részvények és indexek számítógépes kódjait és az egyre szaporodó szleng kifejezéseket, valamint az egyes országokban és régiókban (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Ausztrália, India, Skócia stb.) használt eltérő kifejezéseket, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Gazdasági Közösség, az Európai Fizetési Unió stb. szóhasználatát, az egyes érték- és árutőzsdék (pl. az Amerikai Értéktőzsde – AMEX, Chicagói Opciós Tőzsde – CBOE-, New York-i Határidős Tőzsde – NYFE-, stb.) által használt kifejezéseket, de a Wall Street szlengjét is. Remélhetően hasznos lesz a pénzintézetek dolgozói, egyetemi hallgatók, vállalkozók, kereskedők, újságírók, fordítók, tolmácsok és általában a nagyközönség számára is.

a szerkesztő

 

LWF